Ale!

Yö Harmajalla

34,00 

Yö Harmajalla -majakkamukiin on piirretty majakan lisäksi saarella sijaitseva luotsitalo, kaksi luotsivenettä ja tähtitaivas. Yötaivaan valinta majakan taustalle valittiin luotsien työn mukaisesti. Luotsien työ ei katso kellonaikaa, aina on oltava valmiudessa laivojen opastamiseksi turvallisesti satamaan. Aikoinaan myös laivojen paikan märittäminen tapahtui tähtitaivaan mukaan.

Ammattiliikenteessä laivojen väyläajon suorittaa usein luotsi. Käytännössä hän käyttää joko laivan automaattiohjausta tai antaa ruorikomentoja ruorimiehelle, joka pitää annetut suunnat tai asettaa ruorin pyydettyyn kulmaan. Luotsin toimintaa komentosillalla seuraa joko kippari tai vahtipäällikkö.

Ennen satelliittinavigointia luotsit tekivät laivan paikannuksen näköhavaintojen, suuntimien ja lasketun ajan perusteella. Avomerellä luotsit käyttivät myös sekstanttia, jonka avulla suunnittiin kolme kohdetta taivaalta ja siten määritettiin laivan sijainti. Tähtitaivas on usein yöllä ainoa luotettava opastaja.

Kuvaus

Arabia on valmistanut majakkamukeja vuodesta 2002 lähtien. Ensimmäisiä mukeja valmistettiin vain pieniä määriä, joten niiden hinnat nousevat joka vuosi merkittävästi. Vuosien kuluessa valmistusmäärät ovat kasvaneet, mutta mukit ovat edelleen pysyneet suosittuina keräilykohteina. Yö Harmajalla muki on juuri valmistunut ja sitä on valmistettu vain 2000 kappaletta. Kutakin majakkamukia on tehty rajattu keräilysarja.